Η εφηβεία είναι μια περίοδος με πολλές αλλαγές και εύθραυστες ισορροπίες, τόσο για τους εφήβους όσο και για τους γονείς.
Ο έφηβος βιώνει αλλαγές σε βιολογικό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Παρατηρεί το σώμα του να αλλάζει, οι ορμόνες του αυξάνονται και αρχίζει να πειραματίζεται με την σεξουαλικότητα του. Παράλληλα αναζητά την παρέα και στήριξη των συνομιλήκων του και αρχίζει να απομακρύνεται από τους γονείς του.

Η αντίληψη του για τον κόσμο αρχίζει να διαμορφώνεται, αυξάνεται η κριτική του σκέψη, επιθυμεί να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του. Αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον για το άλλο φύλο, συνάπτει σχέσεις, πειραματίζεται με το σώμα του και την σεξουαλικότητα του και αυξάνεται η παρορμητικότητα του. Η φυσική παρόρμηση και αντίδραση που τον διακατέχει, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει την δική του ταυτότητα, οδηγεί ορισμένες φορές, σε εν δυνάμει “επικίνδυνες” συμπεριφορές όπως το ξεκίνημα του καπνίσματος και τη χρήση ουσιών.

Αναπόφευκτα η οικογενειακή ισορροπία μεταβάλλεται. Οι γονείς που μέχρι τώρα είχαν τα “μικρά” τους παιδιά που τα καθοδηγούσαν, τα φρόντιζαν, τα προστάτευαν, καλούνται να διαχειριστούν καινούριες προκλήσεις σε καθημερινό σχεδόν επίπεδο, καθώς ο έφηβος βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια ν’ αυτονομηθεί και να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένεια του.

Για το λόγο αυτό λοιπόν, διοργανώνουμε ομάδα στήριξης γονέων με παιδιά στην εφηβεία. Η ομάδα θα έχει βιωματικό χαρακτήρα και στόχος είναι μέσα από το μοίρασμα κοινών αλλά και διαφορετικών εμπειριών, να αναδειχθούν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς στην καθημερινότητα τους και να καλλιεργηθούν δεξιότητες αντιμετώπισης αυτών.
Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα θα εστιάσει στις αλλαγές που φέρνει η εφηβεία, στο πως οι γονείς τις βιώνουν και τις διαχειρίζονται, στις μεταξύ τους σχέσεις, σε θέματα ορίων και οριοθέτησης και σε θέματα σεξουαλικότητας.

Η θεματολογία κάθε συνάντησης θα προσδιορίζεται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες των συμμετεχόντων. Μέσα απο την ομάδα, οι γονείς θα καλλιεργήσουν την ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με τα παιδιά τους, θα αναπτύξουν δεξιότητες διαχείρισης καθημερινών προβλημάτων και θα προάγουν την έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων τους. Μέσω της ενδυνάμωσης του γονεϊκού τους ρόλου και της προσωπικής τους ανάπτυξης, θα αναδυθούν νέοι τρόποι “σχετίζεσθαι” μεταξύ των μελών της οικογενείας.

Η ομάδα θα έχει διάρκεια 3 μήνες και θα αποτελείται από εβδομαδιαίες, δίωρες συναντήσεις.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς με παιδιά σε προ-εφηβική και εφηβική ηλικία (12-18 ετών) και θα διεξάγεται κάθε Δευτέρα 18:30-20:30, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015.
  • Ιωάννα Κορδαλή
    Ψυχολόγος (MSc) - Οικογενειακή Θεραπεύτρια

  • Αλεξάνδρα Παπακώστα
    Ψυχολόγος (MSc) - Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Το κόστος συμμετοχής είναι 80 ευρώ ανά μήνα. Οι συμμετέχοντες θα προετοιμαστούν σε μία ατομική συνάντηση με τις συντονίστριες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα τηλέφωνα:
693 2393761 - 698 7771304 - 210 6126439

ή με email στο: contact@iasmos.eu
Πίνδου 2, Άνω Πεύκη (πλησίον ηλ. σταθμού ΚΑΤ), Τηλ: 693 2393761 - 694 2010767 - 210 6126439
contact@iasmos.eu